Advies omtrent investeren in nieuwbouw vastgoed


De laatste jaren wordt investeren in nieuwbouw vastgoed steeds populairder. Dit komt onder andere door de historisch lage rentevoeten op hypothecaire leningen. Hierdoor kan u goedkoper lenen en zo in totaal een hoger rendement behalen. Zeker als we vergelijken met andere investeringen zoals kasbons en obligaties, ligt het rendement op vastgoed beduidend hoger. U hoeft maar eens rond te lopen in uw eigen stad om te merken dat er steeds meer nieuwbouwprojecten opduiken.


We zien duidelijk dat het aanbod stijgt, maar tegelijk merken vastgoedkantoren zoals wij ook dat de vraag stijgt. Mensen vragen tegenwoordig een instapklare, energiezuinige woning voorzien van alle comfort. Dit bekomt u natuurlijk gemakkelijker bij een nieuwbouwwoning dan bij een bestaande woonst.Waarom nieuwbouw?


Zoals hiervoor vermeld, vinden veel huurders een nieuwbouwwoning interessant. Ook voor de verhuurder merken we enkele interessante voordelen op. Als u een nieuwbouw vastgoed koopt als investering, krijgt u meer zekerheid en transparantie over de totale kostprijs. Door de Wet Breyne, wordt de koper van de woning beschermd door middel van financiële garanties en blijft de aannemer of verkoper 10 jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken. Hierdoor is het gemakkelijker de totale kostprijs in te schatten. Bij een nieuwbouw wordt dit namelijk duidelijk vermeld op het contract met allerlei garanties, terwijl het bij een bestaande woning vaak nodig is om nog te renoveren.


Voor iemand die enkel wil investeren in nieuwbouw en verder weinig kent over verbouwen, is het moeilijk om de totale kostprijs van renovaties in te schatten. Deze draaien hierdoor vaak hoger uit dan oorspronkelijk gedacht. Naast het vermijden van onduidelijke renovatiekosten, valt qua energiezuinigheid ook vaak nieuwbouw te verkiezen boven bestaande woningen.


Kortom, de initiële kostprijs van nieuwbouw kan hoger zijn, maar de renovatie- en energiekosten vallen vaak weg en zorgen voor een transparantere totale kostprijs.Een nieuwbouw appartement, serviceflat, woning of…?


Appartement


U heeft vast wel al gemerkt dat nieuwbouwappartementen als paddenstoelen uit de grond schieten. Bovendien stijgt ook de vraag van huurders naar appartementen, omwille van de vaak lagere huurprijs. Aangezien de traphal en andere delen gemeenschappelijk onderhouden worden, is het ook interessant dat de investeerder zich niet bezig moet houden met het concrete onderhoud. Bij Cundo Immobiliën hebben we altijd nieuwbouwappartementen in portefeuille die dankzij hun hoogwaardige afwerking geschikt zijn om zelf in te trekken of om tegen een aantrekkelijk rendement te verhuren.


Woning


Vele kopers wensen daarentegen een nieuwbouwwoning te kopen. Deze zullen vaak duurder zijn om aan te kopen dan de meeste studio’s en appartementen, maar daar staat natuurlijk ook een hogere verhuurprijs tegenover. Als u beschikt over een hoger budget, kan investeren in een woning interessant zijn voor u.


Serviceflat


Zoals u weet, stijgt de levensverwachting van Belgen continu. Door deze vergrijzing is investeren in serviceflats een echte groeimarkt. Niettemin, alhoewel momenteel de vraag het aanbod overstijgt, kan dit op lange termijn veranderen. Er worden steeds meer serviceflats gebouwd, waardoor de markt oververhit kan geraken door het grote aantal investeringsprojecten met serviceflats. Daarbij moet u ook rekening houden met een hogere kostprijs van serviceflats, aangezien er aan vele extra voorwaarden voldaan moeten worden.


Studio


Door de veranderende samenstelling van de bevolking, zijn studio’s erg in trek. Dit komt door de groeiende groep alleenstaanden die een kleinere woonst met één à twee slaapkamers wensen. Daardoor zal de aankoopprijs ook lager uitvallen dan van een volledig huis. Niettemin is het belangrijk rekening te houden met de lagere koopkracht van de huurders van dit type woningen.


Hotelkamer


Het is zelfs mogelijk te investeren in hotelkamers. Hotels kunnen hun kamers te koop aanbieden. Daarna verhuurt het hotel de kamers voor u. Dit gebeurt per dag en niet per maand zoals bij woningen en appartementen. Het is wel niet mogelijk in de hotelkamer te wonen als koper.


Parkeerplaats


Als laatste bespreken we het investeren in parkeerplaatsen. Dit kan interessant zijn omwille van de lagere aankoopprijs. Daarnaast valt deze laatste soort niet onder de woninghuurwet. Hierdoor bent u bijvoorbeeld veel vrijer in het opleggen van de huurwaarborg. Niettemin bent u wel btw-plichtig als u parkeerplaatsen verhuurt, maar kan u een vrijstelling aanvragen bij een omzet lager dan € 25.000.


Met een beperkt budget aan de slag


Het is een misvatting dat u een astronomisch budget nodig heeft om te investeren in nieuwbouw vastgoed. Zoals we hierboven hebben vermeld, kan u met een lager budget investeren in bijvoorbeeld parkeerplaatsen, hotelkamers en studio’s. Deze types vastgoed vereisen een lager startkapitaal. Bovendien kan u door de lage rentevoeten ook voordelig een lening afsluiten om uw investering te bekostigen. Aangezien de banken vaak maar een eigen inbreng van 20% vereisen, kan u al investeren in vastgoed vanaf pakweg € 25.000. Met een bedrag van € 125.000 kan u al gemakkelijk één van de goedkopere types vastgoed die we besproken hebben aankopen.Vastgoedbeleggingen in het buitenland


U kan natuurlijk ook investeren in vastgoed in het buitenland. Dit kan u dan zien als een buitenverblijf of als pure investering. Het is hierbij noodzakelijk om de vastgoedmarkt van het desbetreffende land te onderzoeken. We merken bijvoorbeeld dat na de vastgoedzeepbel in Spanje, de prijzen recent weer aan het stijgen zijn. Ook in Frankrijk merken we een groeimarkt op.


Als u wil lenen voor de aankoop van een woning in het buitenland, kan u dit doen bij een bank van het land in kwestie. Alhoewel er een Europese regelgeving bestaat, kunnen er toch aanzienlijke verschillen bestaan. Informeer u daarom over verschillen inzake waarborgen, verzekeringen en de rol van de notaris. Daarnaast kan u ook lenen bij uw vertrouwde Belgische bank, maar vaak zal deze bank geen hypotheek toekennen op uw buitenlandse woning. Het zal dus vaak nodig zijn een woning in België te bezitten, zodat uw bestaande hypotheek hergebruikt kan worden. Kortom is het belangrijk geïnformeerd te zijn alvorens te investeren in een tweede verblijf in het buitenland.